Is een zakelijke bankrekening verplicht voor je bedrijf?

Zodra je een nieuwe onderneming bent gestart, moet je ervoor zorgen dat je over bankfaciliteiten beschikt. Maar is een zogenaamde ‘zakelijke rekening’ dan verplicht? Alhoewel het openen van een zakelijke bankrekening voor de Nederlandse wet niet verplicht is, geven de meeste banken in hun overeenkomsten aan dat persoonlijke rekeningen bedoeld zijn voor persoonlijke transacties en dus niet voor zakelijke transacties. Als je je persoonlijke rekening gebruikt voor je bedrijf, dan zou je bank je daar dus op aan kunnen spreken. Los van dit ongemak, is het dus niet verplicht om per sé een zakelijke rekening te openen. Het is wel makkelijker, maar daar komen we zo op.

En hoe zit het dan met een eenmanszaak?

Als je een eenmanszaak hebt, worden je persoonlijke en zakelijke aangelegenheden voor belastingdoeleinden als één behandeld. Jij bent in feite je bedrijf. In theorie kun je dus je persoonlijke bankrekening gebruiken voor zakelijke transacties, zolang je bank dit toestaat. In werkelijkheid zullen de meeste banken het prettig vinden dat je een afzonderlijke rekening voor je bedrijf opent, vooral als je elke maand een groot aantal transacties verwerkt. Het werkt ook voor jezelf beter.

Besloten vennootschap en zakelijke rekeningen

In tegenstelling tot de bedrijfsstructuur van een eenmanszaak, zijn besloten vennootschappen afzonderlijke juridische entiteiten met aandeelhouders en bestuurders. De persoonlijke financiën van bedrijfseigenaars verschillen van die van de bedrijven die ze runnen. Terwijl een ‘zelfstandige’ zijn of haar persoonlijke rekening legaal kan gebruiken voor zakelijke doeleinden, is dit niet mogelijk als je een vennootschap hebt, dus ben je verplicht om een speciale zakelijke rekening voor het bedrijf te openen.

De voordelen van een zakelijke rekening

Met een aparte zakelijke rekening kun je eenvoudig je zakelijke en persoonlijke uitgaven scheiden, zodat je je rekeningen kunt afstemmen wanneer het tijd is om je jaarlijkse inkomensbelasting in te vullen. Als je beschikt over een speciale zakelijke bankrekening, wordt je bedrijf ook professioneler. De naam van de rekening sluit aan bij de bedrijfsnaam, zodat alle betalingen worden gedaan naar je bedrijfsnaam in plaats van je persoonlijke naam.

Een zakelijke bankrekening kiezen

Als je op zoek bent naar een geschikte bankrekening, raden we je aan niet automatisch je huidige bank te gebruiken, omdat deze misschien niet de beste deals biedt voor zakelijke klanten. Veel banken bieden tot 2 jaar gratis bankieren voor nieuwe zakelijke rekeningen. Zorg er ook voor dat je erachter komt welke status en transactiekosten van toepassing zijn op zakelijke rekeningen nadat de eerste ‘gratis’ periode voorbij is.

Summary
Article Name
Zakelijke bankrekening verplicht?
Description
Is het verplicht om een zakelijke bankrekening te openen?
Author
Publisher Name
ZakelijkeRekeningOpenen.com